Kamera Sistemleri
Kamera Sistemleri günümüz koşullarında bilişim ve teknolojinin yaşantımızın vazgeçilmez unsurları arasına girmesi ile günlük hayatta birçok elektronik ürün olmazsa olmazlarımız arasına girmiştir. Kamera sistemleri bilim ve tekniğin bu denli gelişmesi sonucu insanoğlunun da çağın gereksinimi olan ürün ve Cihazlara da olan ihtiyacını en üst noktaya çıkartmıştır. Bu süreçte elektronik başlı başına bir çığır açmış ve kısa sürede çok yol kat ederek hızla ilerlemesini sürdürmektedir. Elektroniğin insan yaşamlarındaki yardımcı etkilerinin yanı sıra tamamlayıcı ve takip edici özellikleri de kullanılmaya başlanmıştır. Bunlardan biride elektronik güvenlik sistemleridir.Kamera Sistemleri askeri güvenlik, savunma sanayi ve lojistik depolama gibi ana başlıklar altında toplanan alanlar içerisinde kullanılmaya başlanmış, sürecin hızlı ilerlemesinin sonucu olarak günlük hayatımıza kadar girmiştir. Artık insanın olduğu yerde güvenlik, güvenlik gereksiniminin olduğu yerde de elektronik güvenlik zaruri ihtiyaç haline gelmiştir. Başlangıçta askeri savunma sanayinde ortaya çıkan elektronik güvenlik artık iş sahaları ve ev güvenliği olarakta kullanılmaktadır. Güvenlik sistemlerinin de kendi içerisinde hırsız alarmı yangın alarmı güvenlik kamerası gibi birçok ana başlıklar altında toplanmış sürekli gelişen teknoloji yaşantımızı kolaylaştıracak yeni ve farklı ürünleri hizmete sunmuştur. Güvenlik sistemleri ana başlığı olan güvenlik kamerası sistemleri de hızla ilerleyen teknolojiden nasibini almış, bundan on yıl önce siyah beyaz kameralar ile video kasetlere Güvenlik kamerası günlük kayıt yapılır iken günümüzde bu sistemlere hd ve mega piksel görüntü kalitesi dijital ortamda uzun süreli hard disk depolama internet üzerinden bağlantı cep telefonu desteği gibi birçok yenilik katılmıştır.Analog kamer yerlerini AHD KAMERALAR‘a bırakmıştır.Ahd kameraların en önemli özelliği ise analog sistemdeki hazır altyapıyı kullanarak sistemin kurulabilmesidir.Kablo ve işçilik maaliyetlerini düşüren bu yöntem ile eski analog kameralar sökülüp yerlerine direk hd görüntü kalitesinde olan ahd kameralar takılabilir.Birdiğer güvenlik kamerası teknolojisi olan IP KAMERA‘lar ise altyapı olarak analog sistemlerden tamamen farklı yapıdadır.Adındanda anlaşılacağı üzere ıp protokollerden haberleşen ıp kameralar network altyapısında kullanılan cat6 kabloları ile çalışmaktadır.Normalde data veri iletişim kablosu olarak kullanılan bu kablolar ıp kamera sistemlerindede yine veri iletimini sağlamaktadır.Bu ıp kamera teknolojisinde veri kablolarından aynı zamanda kameranın çalışması için gerekli olan enerjide taşınabilmektedir.Kablo kalitesi, bakır oranı kablo çapı gibi kıstasların önemli olduğu dğerlendirmede ortalama data ve enerji iletimi mesafesi 100 ile 200 metre arasındadır.Kablonun kalite kıstaslarının çok iyi olduğu altyapılarda ise mesafe 200 metreye kadar çıkabilmektedir.
Kamera Sistemleri Nasıl Kurulur?
Öncelikle kamera sistemini kurdurmak istediğiniz alanda işinde uzman bir teknik eleman ile keşif çalışması yapılması gereklidir.Kameranın konulacağı alanlardan (iç ortam-dış ortam) göreceği açılara, alanın önem derecesine göre farklı çözünürlük ve lens seçeneklerine birçok kritere dikkat edilmelidir.Bu keşif esnasında sistemi kurduracak kişinin bu sistem için ayırdığı bütçede göz önünde bulundurulmalıdır.
Kamera Sistemleri Kurulumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle keşif ile birlikte gerekli kamera ve kayıt üniteleri netleştirilmelidir.Kamera ve ekipmanlar seçildikten sonra montaj ekipleri altyapı dediğimiz kablolama çalışması yapmalıdır.Kablolama yaparken kabloların mümükün olduğunca muhafazalı,spiral borular içirisinde,sarkma,sabotaj,çürüme ıslanma gibi koşullara karşı izole edilmelidir.Kullanılacak kameraların metalden yalıtılmış plastik yada farklı yalıtkan malzemeler üzerine monte edilmesi,yıldırım düşmesi yada topraklama olmayan yerlerde şase almasını engelleyerek kameranın uzun ömürlü ve sağlıklı çalışması sağlanır.
Kamera Sistemleri Fiyatları Nasıl Hesaplanır?
Öncelikler kullanılacak ekipmanın ne olduğu belirlenmelidir.Ahd kamera sistemi yada ıp kamera sistemi arasında seçim yapılmalıdır.Daha sonra yapılacak keşif çalışması sonucu kamera adetleri ortaya çıkarılır.Kamera sayısı,kullanılacak kameranın kalitesi,depolama birimleri ve kayıt süreleri kamera sistemleri fiyatlarında belirleyici unsurlardır.